Foto van de maand september 2023

Onder het oog van de koningin

Eenendertig meisjes en een lerares, die sieren de Foto van de maand september van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul. Dat er alleen meisjes te zien zijn, verraadt direct dat we te gast zijn in een katholieke meisjesschool en wel de Theresia van Avilaschool in Kwintsheul rond 1956.
De meeste dorpen hadden vroeger aparte scholen voor jongens en voor meisjes. Kwintsheul had de Theresia van Avilaschool, schuin tegenover de Andreaskerk, en de Andreasschool, naast de kerk. Deze foto is gemaakt in de hal op een fris geboende tegelvloer. Aan de muur hangen schoolplaten van het Tempelplein in Jeruzalem en een strand met bomen. Rechts hangt een groot portret van koningin Juliana met de inhuldigingsmantel uit 1948.
Waarschijnlijk is dit de vierde klas, dus de meisjes zijn dan een jaar of tien oud. Wie zijn de meisjes en de lerares op deze foto? Wat is er van ze geworden? Reacties zijn welkom bij de Historische Vereniging via e-mail foto@hvwk.nl of Facebook www.facebook.com/hvwateringen. Op de website www.hvwk.nl en Facebook staan er nummers bij alle dames als hulpmiddel bij het reageren. Tijdens het historisch spreekuur is de foto ook in een groter formaat te bekijken.
Reacties:
Carla Koorneef reageerde als snel:
De meesten heb ik herkend! Nr.1  Nelly Damen, Nr.2 ??, Nr.3 Ineke van der Knaap, Nr.4 Corrie van Schie, Nr.5  Coby Mulder, Nr.6 ?? Nr.7  Ria Vis, Nr.8  .?, Nr.9 Loes Vis, Nr.10 Beppie Persoon, Nr.11 Cock Broekhuizen, Nr.12 en 13 tweeling van der Elst, Nr.14 Ria Noordermeer, Nr.15 Sjaak Verbraken, Nr.16 Lenie Zuiderwijk, Nr.17 Mieke van der Valk, Nr.18  ? Helleman, Nr.19 Riny Vis, Nr.20 Thea van Paassen, Nr.21 Ria van der Knaap, Nr.22 ??, Nr.23 Marijke Zwinkels,Nr.24  juffrouw Van Veen, Nr.25  ??, Nr.26  Marijke Stekelenburg, Nr.27  Alie Scholtes, Nr.28 Coby van der Berg?, Nr.29 Riet Vijverberg?, Nr.30 ??, Nr.31  ??, Nr.32. .?, Succes Groeten Carla.
JFWM Vis laat weten: Nr.2 Carla Vis.
G. Berendse laat weten: Nr. 32 is Grarda Berendse, Nr.22 is Tiny de Bruin, Nr. 8 is Grarda Boom, en De juffrouw is. Juffrouw van der Voort.
Lenie Zuiderwijk voegt daar aan toe: Nr.24 Juffrouw van de Voort Nr.25 Nel Brabander, Nr.31 Nel Lier.
Ria van der Knaap gaf ons de rest van de namen: Nr.6  Ans van der Knaap, Nr.7  Ria Vis, Nrs.12 en 13 zijn Lenie en Ria van der Elst, Nr.18 is volgens mij Joke Helleman, Nr.28 Coby van der Berg, Nr.29 Riet Vijverberg en ik denk Nr.30 Ria Duivenstein.