Foto van de maand juli 2023

De brandweer staat paraat
Zoals elke gemeente had Wateringen een eigen brandweerkorps. Al in de negentiende eeuw was er een groep mannen die er met de handspuit op uit gingen om branden te blussen. In de kazerne Wateringen is ook nog de A-Ford uit 1930 te zien, die volledig door vrijwilligers wordt onderhouden en zelfs nog dienst kan doen als de nood hoog is.
Op de foto van de maand juli van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul is het voltallige korps te zien, dertig man sterk, en hun ondersteuning. De officieren hebben een pet in hun linkerhand, de gewone manschappen moeten het zonder pet doen. Waarschijnlijk is deze foto gemaakt bij een jubileum of andere bijzondere gebeurtenis. Aan de vloer te zien staan ze in de kazerne aan de Dorpskade.
Wie staat er allemaal op deze foto? Wanneer is de foto gemaakt? Wat is er van ze geworden? Reacties zijn welkom bij de Historische Vereniging via e-mail foto@hvwk.nl of Facebook www.facebook.com/hvwateringen. Tijdens het historisch spreekuur is de foto ook in het echt te bekijken.

Reacties:
De reactie zijn heel snel ontvangen via Facebook.
Conny Roessen meld ons: Nr.1 Jo Willemse Lipman, Nr.2 Jean Pierre Verslype, Nr.3 Paul Fokkens, Nr.4 Jan v Gaalen Nr.5 Kees Langelaan, Nr.6 Peter Olsthoorn, Nr.7 Hans Wetzels, Nr.8 Jan van der Wel, Nr.9 Hans Van Der Salm, Nr.10 Jan van der Drift, Nr.11 Dick Hendriks, Nr.12 Kees Zwinkels, Nr.13 Jaap van Adrichem, Nr.14 Jan Post, Nr.15 Sjaak van der Salm, Nr.16 Ben v Veen, Nr.17 Willem Hostede, Nr.18 Paul Zwinkels, Nr.19 Aad Willemse, Nr20 Henk Schutter, Nr.21 Kees Esser, Nr.22 Ted v Leeuwen, Nr.23 Martien Mooiman, Nr.24 Rob Simons, Nr.25 Geert v Lier, Nr,26 Albert Kouwenhoven, Nr, 27 Ruud Wetzels, Nr.28 Marcel Zwinkels, Nr29 Karel van der Zwan, Nr.30 Hans Groenewegen, Nr.31 Jos Steekelenburg en Nr.32 Willem Kruissen.
Zij meldt ons ook dat de mensen op de nummers 1, 6, 7, 8, 12, 19, 21, 29 helaas zijn overleden.
door Hans van der Salm zijn de namen nog eens bevestigd.
Jean Pierre Verslype laat ons weten: Nummer 2 ben ik. Mijn volledige naam is Jean Pierre Verslype. Ik heb van juni 1974 t/m juni 94 in Wateringen gewoond. Van 84 tot 94 was ik bij de wateringse brandweer. Ik was de eerste niet Nederlander (Vlaming) in het korps. Brandweerman moet in je genen zitten. Mijn vader was ook bij de vrijwillige brandweer. In 1994 ben ik naar Rijswijk verhuisd waar ik nu nog steeds in goede gezondheid leef. (ondertussen 76 jaar jong).
Lars Steenbeek: De foto van de Brandweer van vorige maand is volgens onze fotocollectie genomen ter gelegenheid van het 60 jaar bestaan van de vrijwillige brandweer in 1990. Ik weet alleen niet zeker of deze informatie klopt.
Chris Batist: Dank Lars, 60 jaar klopt. 1990 gaan we navragen.