Foto van de maand oktober 2023

Padvinders in Ulvenhout

Wat tegenwoordig scouts zijn, waren tot 1973 padvinders. Een groep van deze padvinders zien we op de foto van de maand oktober van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul. Volgens de beschrijving die bij de foto werd geleverd, zijn deze jongens lid van de Heulse padvinderij en is de foto gemaakt tijdens het zomerkamp in Ulvenhout in 1961.
In de jaren vijftig en zestig gingen veel scoutinggroepen uit de Randstad in de zomer naar Noord-Brabant. Ulvenhout bij Breda was een van de locaties die werden bezocht. De zeventien jongens en hun hopman dragen de uniformen die kenmerkend waren voor die tijd, inclusief de hoed die ook al door de oprichter Lord Baden-Powell werd gedragen.
Op deze foto zouden jongens uit Kwintsheul en Wateringen staan. Wie zijn al deze jongens? Is dit inderdaad het zomerkamp in Ulvenhout in 1961? Wat is er van de jongens geworden? Reacties zijn welkom bij de Historische Vereniging via e-mail of Facebook. Op de website en Facebook staan er nummers bij alle dames als hulpmiddel bij het reageren. Tijdens het historisch spreekuur is de foto ook in een groter formaat te bekijken.

Reacties:
Arnold Arkesteijn laat ons weten: Nr. 18 van de foto is Jan Jansen, hopman. Hopman is de leider. Hij was later priesterstudent en werd o.a. Pastoor van Schipluiden. Ik heb verschillende kampen meegemaakt met hem. O.a naar Frankrijk. Ben ook bij zijn priesterwijding geweest.
Bram van Koppen: Dit is inderdaad de verkennersgroep van Kwintsheul ,we waren geen padvinders maar verkenners’
Het kamp was in Ulvenhout .Ik herkend vele van hen. Nr.1 is Cock Damen, Nr.2 is Martien Vijverberg, Nr.3 , 4, 5 ,6 , kan ik niet thuisbrengen, Nr. 7 is Pim Alsemgeest, Nr.8 Piet Eekhout, Nr.9 Klaas Raaphorst, Nr.10 Leo Damen, Nr.11 Ben ikzelf dus vaandrig Bram van Koppen, Nr.12 Peter van Steekelenburg, Nr.13 Han van Emmerik, Nr.14 Aalmoezenier Hocks, Nr.15  ??, Nr.16 ,Quno Damen, Nr.17 Jos van Steekelenburg, Nr.18 is Hopman Jan Jansen. Misschien zijn er nog leden die deze foto zien er meer herkennen succes er mee .
Han van Emmerik laat weten: Nr. 5 Harry Jansen en Nr.15 Andre v.d. Knaap.
Herman Alsemgeest: Naar aanleiding van de foto wil ik reageren op de namen. Allereerst nr. 7 ben ik zelf de voornaam is niet Pim maar Herman. Nr.5 Volgens mij Harry Jansen,Nr.6 herken ik een v. Paassen en Nr.15 herken ik Andre v. d. Knaap. Misschien dat iemand anders dat kan bevestigen.
Martin Damen laat ons weten: Door mijn broers werd ik op deze foto gewezen. Midden voor met mitella ben ikzelf nr 10. Cock en Quino zijn mijn broers. Op de site staat een foto met nummers.
Dankzij de reacties alle namen op een rij: Nr.1 Cock Damen, Nr.2 Mart Vijverberg, Nr.3 Kees Damen, Nr4. van Luyk, van de Langewatering, Nr.5 Harrie Jansen, Nr.6  Peter van Paassen, Nr7 Herman Alsemgeest, Nr.8 Piet Eekhout, Nr.9 Piet Jansen van de Raaphorstlaan?, Nr.10 Martin Damen, Nr.11 Bram van Koppen Vaandrig, Nr.12 Peter Steekelenburg, Nr.13 Han Emmerik, Nr.14 Aalmoezenier, Nr15 Dre Knaap, Nr.16 Quino Damen, Nr.17 Jos Steekelenburg, Nr. 18 Jan Jansen de Hopman.
Nico van Schie bevestigd nog: Nr. 4 André van Luyk en Nr 6 Aad v Paassen.

De foto van september 2023 – Onder het oog van de koningin
Vorige maand lieten we een foto zien van een schoolklas van de Heulse meisjesschool rond 1956. Er waren 31 meisjes en een lerares te zien. De lerares was juffrouw Van der Voort en de meeste meisjes zijn herkend. De foto is nog te bekijken op de website en Facebook.

Foto van de Maand
De Historische Vereniging plaatst maandelijks een foto op de website www.hvwk.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/hvwateringen. Het gaat om historische foto’s waarvan de werkgroep de achtergrond niet kent.
Informatie en tips kunnen direct worden gezonden naar foto@hvwk.nl. Alle reacties komen op de website te staan. Op Facebook kunnen reacties direct worden geplaatst. De bundeling van alle reacties verschijnt in het ledenblad.