Foto van de maand maart 2022

Carnavallen tijdens de Mao-griep

Voor het tweede jaar is er geen carnaval gevierd in Wateringen. De pandemie zorgde ervoor dat alle feestelijkheden van De Jolige Druif werden afgelast en dat nog wel in het jubileumjaar. Uit de collectie va de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul komt een Foto van de maand van een carnavalsoptocht tijdens een pandemie van 53 jaar geleden.
Eind 1968 kreeg Nederland te maken met de Hong Konggriep, in de volksmond snel de Mao-griep genoemd. Het virus was minder dodelijk dan de Spaanse griep van 1917, maar toch moesten veel mensen hun bed opzoeken. Wel was er een vaccin beschikbaar. Huisartsen kregen elk tien doses om uit te delen.
De Mao-griep was ook te zien bij het carnaval van februari 1969 waar een spandoek werd meegedragen. Helaas is niet de hele tekst te lezen. Een van de spandoekdragers is verkleed als een ouderwetse Chinees. Verder zien we onder andere een bruidje, een piraat, een matroos en Roodkapje. De mooiste kostuums lopen voorop: Swiebertje, Saartje, Bromsnor en de Burgemeester.
Wie zijn de verklede kinderen die we op de foto uit 1969 zien? In welke straat is de foto gemaakt?
Reacties zijn welkom bij de Historische Vereniging via e-mail of Facebook.

Reacties
Eugénio van Dijk: heeft als eerste gereageerd en vertelt dat de kinderen 1,2, 3 en 4 op de foto de kinderen zijn van Piet en Annie van Dijk. Zij woonden aan de Heulweg nr. 116 en de namen zijn Nr.1 op de foto is Eugénio, Nr. 2 is Miranda, Nr. 3 Marcel en Nr. 4 Anselmus. De foto is genomen op de Heulweg vlak voor de Heulbrug.
We hebben nog een reactie ontvangen van Ria Kester: ik denk dat nummer 12 Anny van Wingerden is en 11 Henk of Martien Ammerlaan, mijn zus Jeanne woont in Maasland en is 89 jaar, als ik daar een keer naar toe ga dan neem ik de foto uit de krant mee en vraag ik het aan haar. Daarna mail ik wel weer.

De foto van februari 2022 – De laatste roddels op het bruggetje
De twee dames op het bruggetje bij de Noordweg zijn bekend. Het blijken moeder en dochter te zijn, Cornelia Maria Hoogervorst-Bentvelzen en Apolonia Cornelia Johanna (Ploon) Hoogervorst. De foto is nog te bekijken op de website en Facebook.

Foto van de Maand
De Historische Vereniging plaatst maandelijks een foto op de website www.hvwk.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/hvwateringen. Het gaat om historische foto’s waarvan de werkgroep de achtergrond niet kent.
Informatie en tips kunnen direct worden gezonden naar foto@hvwk.nl. Alle reacties komen op de website te staan. Op Facebook kunnen reacties direct worden geplaatst. De bundeling van alle reacties verschijnt in het ledenblad.