Foto van de maand januari 2023

Op de schaats naar Gouda

Traditioneel staat de eerste Foto van de maand van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul in het nieuwe jaar in het teken van de winters van vroeger. Dit keer staat de camera gericht op een groep schaatsers, waarschijnlijk van de Wateringse schaatsclub onder leiding van Koos van Zeijl, die een tocht naar Gouda hebben gemaakt.
De negen mannen zijn van Wateringen naar Gouda geschaatst en hebben als bewijs van hun prestatie een Goudse pijp opgespeld. De kunst was om die broze pijp ongeschonden thuis af te leveren. Dit soort tochten was heel populair. De bekendste is die naar Vlaardingen waar als bewijs van de tocht een zakje Vlaardingse moppen ongebroken in de koektrommel moest belanden.
Wie zijn deze negen schaatsers? Wat is er van ze geworden? Waar en wanneer is de foto gemaakt? Wat is er nog bekend van de Wateringse schaatsclub? Reacties zijn welkom bij de Historische Vereniging via e-mail of Facebook. Op de website en Facebook staan er nummers bij de mannen als hulpmiddel bij het reageren.
Reacties:
Nico van Schie:
Was van mening dat nr. 8 Aad Reijgerberg is. Maar de foto waarschijnlijk voor 1950 gemaakt. Aad zou toen nog een stuk jonger zijn.
Kees en Piet Duijndam: In samenspraak met m’n broer Piet, zijn we voorlopig tot de volgende personen gekomen. No:4 Arie Duijndam, No:5 Siem van der Valk, No:7 Piet Helderman, No:8 Kees Olsthoorn, No:9 Aad Duijndam, Aad en Arie Duijndam zijn broers.
Piet Helderman is getrouwd met Jo Duijndam, Kees Olsthoorn is getrouwd met Tonie Duijndam. Siem van der Valk is een vriend van Aad Duijndam.  Onze vader (Aad Duijndam) heeft veel verhalen verteld over het schaatsen. Als jonge jongen zijnde werd hij door z’n vader van school gehaald om naar Vlaardingen te gaan schaatsen. Ook hij heeft onze moeder Bep van Holsteijn leren kennen op het ijs.
Tiny van Zeijl:  Koos van Zeijl, nr. 1 op de foto, was onze oom. Hij was de oudste broer van onze vader, was niet getrouwd en woonde aan de Noordweg naast de velden van Celeritas. Mijn vader, Adriaan van Zeijl nr. 2, was ook een fervent schaatser en als tuinder had hij in de winter wel tijd om ’s middags even de schaatsen aan te binden en naar Vlaardingen op en neer te schaatsen vanaf de Noordweg/Strijp.
Mijn zus Paula heeft de link naar de foto van de maand, ”Op de schaats naar Gouda” doorgestuurd. Ik ben de oudste zoon van Arie Duijndam. Ik kan mijn vader, Ome Piet Helderman en Ome Aad Duijndam goed herkennen.  Bij ons thuis werd Aad overigens altijd Adriaan genoemd. Leuk detail om te weten is dat beide dezelfde voor letters hadden, A.C.J. . Ome Kees Olsthoorn (nr. 8) kan ik niet herkennen, maar Ome Kees en tante Tonie waren wel mijn peetouders. Tante Jo Helderman-Duijndam is ook een zus van mijn vader.
Ik wil graag het volgende opmerken:
1: Het gaat hier waarschijnlijk niet over een tocht naar alleen Gouda. Ik weet van mijn vader dat als ze op tijd vertrokken er soms op de terugweg besloten werd toch nog even de Vlaardingense vaart op te schieten en moppen te gaan halen. Zie de doosjes op de foto.
2: Op de foto is ook goed te zien dat ze dit soort toertocht(en) gewoon op Friese doorlopers deden.
3: Ik heb nog enige van deze Goudse pijpjes.
4: Ik denk dat de foto is gemaakt uiterlijk in de winter van 1947/48 of eerder. Mijn vader is, na zijn trouwen, in februari 1948 verhuisd naar Monster.