Foto van de maand februari 2022

De laatste roddels op het bruggetje

Binnenkort verschijnt er een boek over de geschiedenis van het woonbuurtje aan de Noordweg in Wateringen. De bouw van de tien werkmanswoningen in 1912 die net buiten het dorp lagen, maar inmiddels opgeslokt zijn door de woonwijk Vliettuinen, is uitgebreid beschreven en zal worden uitgegeven door de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul.

Een van de foto’s uit het buurtje is gekozen tot Foto van de maand. We zien twee dames op een houten bruggetje over een van de slootjes daar. Het bruggetje ligt ter hoogte van Noordweg 39. Op de achtergrond is te zien dat nummer 37 te huur is. De dame rechts op de foto, gekleed in een nette jas met een bloem op het revers, staat iets te vertellen. De dame links, in werkschort, luistert aandachtig, maar trekt er een gezicht bij alsof ze het verhaal niet echt gelooft.

Wie zijn deze twee dames op de foto? In welk jaar is deze gemaakt? Waar ging het gesprek over? Reacties zijn welkom bij de Historische Vereniging via e-mail foto@hvwk.nl.of Facebook www.facebook.com/hvwateringen.

Reacties:
Mevrouw Loes Hoogervorst, weduwe van Jan Hoogervorst, 75 jaar oud, reageerde op de foto die zij zelf ook heeft. De oudere vrouw op de foto is haar schoonmoeder Cornelia Maria Bentvelzen (1888-1949), die getrouwd was met Jan Hoogervorst. Jan was de jongste van een groot gezin van15 kinderen, waarvan er enkele jong zijn overleden. De jongere vrouw is de oudste dochter van het gezin Apolonia Cornelia Johanna (Ploon) Hoogervorst (1912-2002). Ze woonden in dit buurtje.
Tineke Roos-Veenman, de dame die de betreffende foto leverde meldde dat ze te horen had gekregen dat de oudere vrouw op de foto mevrouw Hoogervorst was, de moeder van Jan Hogervorst. De jongere vrouw zou de zus van Jan Hoogervorst zijn. De familie zou in de periode rond 1939 op Noordweg nummer 33 gewoond hebben.
Annie Rasens – Vis Reageerde: Wat leuk om ineens een foto mijn schoonmoeder Apolonia Hoogervorst ( de jongere vrouw) op de foto te zien. De foto is waarschijnlijk rond 1940 genomen. Ze is getrouwd geweest met Jan Rasens uit Maasland en is in 2002 overleden 89 jaar oud.
Daarmee zijn de namen bekend: Cornelia Maria Bentvelzen, die getrouwd was met Jan Hoogervorst en hun dochter Apolonia Cornelia Johanna (Ploon) Hoogervorst.