Foto van de maand april 2023

De eerste auto op de Slimpadbrug
In 1947 werd de brug in het Slimpad geopend door het doorknippen van een lint door de kleine Jo Grootscholten. De Foto van de maand april van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul laat zien wat er vlak daarna gebeurde: de auto, tevens taxi, van Jo van Holstein rijdt als eerste auto over de brug heen, gadegeslagen door een stel Heulse kinderen en een moeder of oma op de achtergrond. Jo van Holsteijn was de trotse eigenaar van een grote Chevrolet. Deze stond eerst geparkeerd op het Slimpad, later in de garage die Jo was begonnen naast de boerderij van Van Schie, zijn zwager.

Wie zijn de kinderen en de moeder die om de auto heen staan? Wat is er van ze geworden? Reacties zijn welkom bij de Historische Vereniging via e-mail foto@hvwk.nl of Facebook www.facebook.com/hvwateringen.Tijdens het historisch spreekuur is de foto ook te bekijken.

Reactie op de foto
Ria Verbeek- van Holsteijn: Een soortgelijke foto staat in het boek ‘Van Groteschulte naar Grootscholten, een geslaagde missie’.
Daar staan de personen in andere volgorde. De namen zijn: oma Marie Grootscholten-van den Berg (nr. 10) en Jan Grootscholten (volgens mij nr. 4), broer van Jo.
Over de bijbehorende tekst heb ik mijn twijfels. Jo van Holstein had inderdaad de garage naast boer van Schie. Boer van Schie was geen familie van Jo. Wel zijn broer Niek van Schie die in het eerste huis aan de rechterkant op de Mariendijk woonde. Niek was getrouwd met Greet van Holstein.
Nico van Schie: Kees van Schie was geen zwager van ome Jo van Holsteijn, maar van mijn vader Niek van Schie. Kees was de jongere broer van mijn vader Niek van Schie. Waarschijnlijk heeft deze familieband wel geholpen om daar te kunnen beginnen , maar dat is een vermoeden.
Jan van Holsteijn: De foto is genomen op 5 april 1947 door mijn vader, Piet van Holsteijn, van Slimpad 5. Het is ook bij mijn vader dat Jo van Holsteijn zijn Chevrolet stalde in de groene schuur aan het Slimpad die nog altijd fier overeind staat. Als Jo meer chauffeurs nodig had, schakelde hij ook mijn vader in om te rijden.

De foto van maart 2023 – Modeshow in de swinging sixties
De modeshow in De Wingerd bleek gehouden te zijn in 1969. De organisatie was in handen van het Katholiek Vrouwengilde en de kleding en modellen kwamen van het Delfts Modehuis. Van de ruim dertig dames op de foto zijn er maar negen herkend. De foto is nog te bekijken op de website en Facebook in de hoop dat ook alle andere namen bekend worden.

Foto van de Maand
De Historische Vereniging plaatst maandelijks een foto op de website www.hvwk.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/hvwateringen . Het gaat om historische foto’s waarvan de werkgroep de achtergrond niet kent.
Informatie en tips kunnen direct worden gezonden naar foto@hvwk.nl . Alle reacties komen op de website te staan. Op Facebook kunnen reacties direct worden geplaatst. De bundeling van alle reacties verschijnt in het ledenblad.