Foto van de maand november 2021

De beste Wereldwinkel van Nederland

Het is al november en dan worden de eerste verlanglijstjes al gemaakt. De Foto van de maand november van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul is gemaakt door Peter van Raamsdonk in de Wereldwinkel aan de Herenstraat in de tweede helft van de jaren negentig. Vanaf mei 1995 is de Wereldwinkel, nu Eerlijk!, gevestigd in de voormalige sigarenzaak van Nederpelt.

Met grote regelmaat werden er in die tijd acties georganiseerd. Een van deze jaarlijks terugkerende acties was de Wereldwinkeldag op de zaterdag voor Moederdag. Op die dag werd er een mix van voorlichting en jolijt gebracht. Op de foto zien we vrijwilligster Jopie Kamstra, voorheen juffrouw De Leur van kleuterschool de Blokkendoos, uitgedost als een koffieplukster voor Max Havelaar uitleggen hoe de wereld in elkaar zit. Een paar kinderen doen hun best om te luisteren, maar worden duidelijk afgeleid door de fotograaf.

Deze acties, maar ook het oprichten van een winkel in Rijswijk en het steunen van andere Wereldwinkels in Nederland, hebben de winkel in 2006 de titel Beste Wereldwinkel van Nederland opgeleverd. De prijs is daarna niet meer uitgereikt, dus Wateringen mag zich nog steeds de beste van het land noemen.

Wie staan er allemaal op deze foto? Vooral de namen van de kinderen zijn belangrijk. Er staan nummers bij de kinderen als hulpmiddel bij het reageren.

De eerste reactie is al ontvangen:
Marja van Steekelenburg meld dat het jongetje met het spijkerjasje en broek (2) hun zoon Niels van Steekelenburg is.
En de andere twee kinderen zijn (3) Dennis van Ruijven en (4) Wendy van Ruijven.
Daphne Daf: Wendy van den Ende ben jij dit met je broer en moeder?
Wendy van der Ende: Daphne Daf jaaa! Wat grappig!! Ik ben nr 4 en Dennis van Ruijven nr 3
Angela Stoop-Wagemakers: Nr 1 is juf Kamstra?
Elly van Os: Nr 8 is Henk Kamsta, de man van Jopie.
Patty Autar de Grijs meld ons dat zij nr. 5 is en de moeder is van nr. 3 en 4.
Van de nummers 5, 6, 7 en 9 zouden we ook graag de namen willen hebben.
Nog ’n aanvulling:
Frans Holtkamp vertelt ons hoe de wereldwinkel in Wateringen is ontstaan:
Jopie Kamstra-de Leur heb ik goed gekend. Ze is onder andere ook actief geweest bij de toneelgroep Sint-Jan Baptist. Met een aantal enthousiastelingen ben ik rond 1970 de wereldwinkel begonnen. Rijdend, want we maakten gebruik van een caravan. Die heb ik tweedehands voor ƒ2.000 gekocht en ingericht als wereldwinkel. Theo Bouwman, toentertijd leraar Engels aan het Thomas More College aan de Beresteinlaan in Den Haag had een auto met trekhaak. Hij sleurde de wereldwinkel door heel de regio. Op zaterdag waren we in een of ander Westlands dorp op een drukke plek te vinden. Maar het meest stonden we in Wateringen, op het gedeelte van het Plein waar nu Blokker zit. De wereldwinkel in de Herenstraat is hieruit voortgekomen. Hoe die overgang tot stand gekomen is, weet ik niet, want op dat moment was ik weer met iets anders bezig.