Archief hoofdpagina

Foto oktober

 

Tiende Foto van de Maand Witte komkommers in WateringenDe Foto van de Maand is er dit keer een die niet lang in bezit is van de Historische Werkgroep Oud-Wateringen & Kwintsheul. Vorige maand kwam iemand tijdens het historisch spreekuur een foto brengen van drie mannen bij een schuur, bezig met grote witte groenten. Witte komkommers, zo werd erbij verteld.
Het is niet een product dat dagelijks op tafel staat, maar wat waren witte komkommers eigenlijk? Wie zijn deze mannen die er zo druk mee in de weer zijn? Waar is deze tuin gevestigd? Wanneer is de foto genomen? Allemaal vragen waar de Historische Werkgroep het antwoord op zoekt.

De foto van september - een kapitein voor de Hervormde Kerk
De reacties op de foto van september waren niet overweldigend. Slechts een van de mannen is herkend. Wel is duidelijk geworden dat de foto van voor de oorlog is, aangezien het Nederlandse leger na de oorlog alleen Engelse uniformen had. De foto is nog te vinden op de website en extra informatie blijft welkom.


From: Koos Koolstra
To: 
Sent: Sunday, October 02, 2005 9:17 PM
Subject: foto komkommers


Beste lezer,

Helaas kan ik alleen de eerste vraag beantwoorden. Witte komkommers waren komkommers die, voor zover ik weet, onder plat glas geteeld werden. Ze waren van een wat droger type dan onze huidige komkommers, minderwaterig dus. Ze zetten alleen vruchten na bestuiving, dus er zaten altijd zaden in. De schil was ivoor wit, niet glanzend en had wat stekels. Een ras was Witte Bruid. Hiervan is wellicht nog zaad te krijgen. Een ander ras was Gele Tros, een soortgelijke komkommer maar met een gle schil. Mocht u nog meer informatie willen, dan kan ik binnen ons bedrijf (Rijk Zwaan) informeren aangezien ik in ieder geval nog een collega heb, die de tijd van die komkommer rassen nog heeft meegemaakt.

Groeten, Koos Koolstra


From: Eduard van Rijn
To:
Cc: Eduard B. van Rijn ; Ria van Hoeij
Sent: Friday, October 28, 2005 6:44 PM
Subject: foto v.d. maand oktober 2005


Beste mensen,

Tot mijn verrassing kwam ik bij het archiveren voor de werkgroep Oud De Lier vandaag een krantenfoto (uit Het Hele Westland) tegen waarop mijn vader staat.

Hij is de persoon nummer 3 en hij heet Bernardus Henricus Visser (roepnaam Bernhard); hij is geboren te Monster en overleden te Wateringen 7 februari 1989. Hij was getrouwd met Adriana Johanna Maria Duijvestijn uit Poeldijk, zij is overleden te Wateringen op 30 december 1999. Na hun huwelijk op 28 april 1942 zijn zij gaan wonen in het Oosteinde toen nog nummer 138 a, na nieuwe nummering kreeg het huis nummer 94 toegewezen. Zij kregen 4 dochters. Ik ben dochter nr.3.

Mijn vader werkte in die tijd bij diverse tuinders, ook als nachtstoker in het Oosteinde. De namen daarvan schieten mij nu niet te binnen, maar misschien bij navraag bij familie is hier nog achter te komen.

Ik vermoed dat de foto is genomen rond 1945.

Met vriendelijke groet,

Cobie van Rijn-Visser


Van: Eduard van Rijn
Verzonden: vrijdag 28 oktober 2005 23:55
Aan:
Onderwerp: RE: foto v.d. maand oktober 2005 (witte komkommers)

Beste meneer Olyslagers,

Ik bedoel de foto van de witte “komkommers”, hoewel ik vermoed dat het een soort knollen, bieten of rapen zijn geweest.

Wanneer het komkommers zouden zijn geweest, zouden ze niet zo hoog opgestapeld kunnen zijn, omdat dan het onderste moes zou zijn geworden. Knollen, bieten of rapen zijn veel harder van structuur en kunnen dus ook hoger opgestapeld worden. Inmiddels weet ik ook dat mijn vader bij de heer Kűhne in dienst is geweest; of de foto daar genomen is weet ik niet.


Met vriendelijke groet ook van Eduard,

Cobie van Rijn-Visser.


From: Eduard van Rijn
To:
Sent: Monday, October 31, 2005 3:01 PM
Subject: RE: foto v.d. maand oktober 2005 (witte komkommers)

Beste meneer Olyslagers,

Afgelopen zondag 30 oktober 2005 hadden wij een familiebijeenkomst waarbij de foto van de maand (witte komkommers) uitgebreid besproken is onder mijn drie andere zussen: Ria, Anneke en de jongste zus Els.

De definitieve conclusie is dat nr.3 onze vader Bernardus Henricus (roepnaam Bernard) Visser is, hij is daar ongeveer tussen de 29 en 35 jaar oud. De foto is zo goed als zeker genomen op het tuindersbedrijf van Leen Duijnisveld op de hoek van de Tomatenlaan/Oosteinde en is waarschijnlijk genomen tussen 1942 en 1948. Ons gezin woonde ook in het Oosteinde toen 138a, thans na vernummering Oosteinde 94. Dit was ongeveer 100 meter verwijderd van de eerder genoemde tuin.

De vruchten zijn volgens mijn oudste zus Ria toch witte komkommers, die had je toen nog veel.

Toen wij de foto goed bekeken zagen wij dat de komkommers op een lorrie lagen en waarschijnlijk stonden de personen op een schuit die er naast lag, want er liep ook een sloot langs. Als je om de schuur heen liep kwam je bij het woonhuis van de familie Duijnisveld terecht. Tot zover onze conclusies.


Met vriendelijke groet,

Cobie van Rijn-Visser