Archief hoofdpagina

Foto augustus 2007

Heulse heren met pop

De Historische Werkgroep Oud-Wateringen & Kwintsheul heeft veel oude foto's die het leven in Kwintsheul van voor en vlak na de oorlog in beeld brengen. Ook deze maand legt de werkgroep er een voor aan de Westlandse bevolking. In de buurt van de Heulbrug werd een foto gemaakt van vier heren en een pop.

We zien vier heren, keurig in het pak, voor een rijtje huizen. Twee heren roken een sigaret. Voor een van de huizen staat een zitbankje. De voorste heer houdt een pop vast.

Wie zijn deze mannen? Waarom gingen ze op de foto? Van wie was de pop? De Historische Werkgroep Oud-Wateringen & Kwintsheul wil graag antwoord op deze vragen. Ook alle andere informatie over de foto en de vier mannen is van harte welkom.

De foto van juli - Bedevaart naar de zon
Veel mensen hebben zich gebogen over de foto van de groep Westlanders in Lourdes in 1978. Niet meer dan drie namen zijn er genoemd en dat is redelijk weinig bij zo'n grote groep mensen. Wie werpt er nog een blik op het reisgezelschap? De foto is nog te zien op de website van de Historische Werkgroep, pagina Foto van de maand.
 


----- Original Message -----
From: Fred en Ria Berendse
To: 
Sent: Wednesday, August 01, 2007 7:59 PM
Subject: foto van de maand

Op de foto dat is mijn vader no 2 Piet berendse

no 3 Is Chris van der Ende
no 4 is volgens mijn oom is dit Bert Kortekaas
De plaats is volgens mij het begin van de Hollewatering achter het cafe van Zuiderwijk (het slopje van Lier de schoenmaker)

Fred Berendse


---- Original Message -----
From: Henk Raaphorst
To:
Sent: Wednesday, August 01, 2007 3:07 PM
Subject: foto van de maand

Goeie middag Jan;
Als ik me niet vergis is no 1 Fons Noordermeer, no 2 Piet Berendse, no 3 Chris v/d Enden, en no 4 ?.
Succes Henk Raaphorst.


 
----- Original Message -----
From: mevrouw v/d burg
To:
Sent: Thursday, August 02, 2007 8:05 PM
Subject: foto in het velonieuws 1-8-2007


Beste leden van de werkgroep,

Ik zal me hierbij even voorstellen. Ik ben Lien van der Burg - Kortekaas. Dochter van Toon Kortekaas uit Kwintsheul.

Op de foto herken ik mijn oom Bert Kortekaas. Hij is de man met de pop in de hand. De foto is gemaakt bij cafe Zuiderwijk en schoenmaker Jan van Lier (met het bankje voor het huis).
Omdat ik het enige meisje van de familie Kortekaas was/ben, is het goed mogelijk dat het mijn pop was. Ik denk dat deze foto voor de oorlog is genomen, daar oom Bert rond 1905 geboren is en op de foto zeker niet ouder is dan een jaar of dertig.

Het is wel heel leuk om ineens zo'n bekende figuur in het krantje te zien.
Hopelijk heeft u wat aan mijn informatie en u kunt natuurlijk altijd kontakt opnemen om nog meer info te verkrijgen.
met vriendelijke groet,

Lien van der Burg-Kortekaas
 


 
----- Original Message -----
From: Dini van Kleef
To:
Sent: Friday, August 03, 2007 4:14 PM
Subject: foto van de maand


Beste werkgroepleden,

Volgens mijn man is de naam van nummer 3 op de foto van de maand Chris van der Ende.
De foto is van voor de oorlog. Meer gegevens heeft hij niet.

Met vriendelijke groet,

G. van Kleef


----- Original Message -----
From: Lelieveld
To:
Sent: Saturday, August 18, 2007 12:01 AM
Subject: Foto van de maand augustus.

Beste werkgroepleden,

Nu de namen van het viertal op de foto van de maand augustus bekend zijn is het misschien wel leuk om eens wat achtergrond informatie te krijgen over "Het Slop" waar deze foto is gemaakt.
Het slop lag tussen de winkel van Jan van Lier en het café van Janus Zuijderwijk, waarvan de zijgevel op deze foto zichtbaar is.
Achterin het slop woonde omstreeks 1930 Leo Gepkens, deze man destijds al op leeftijd, repareerde pannen d.m.v. een boutje en een moertje met daar tussen een stukje leer. In dit slop had Thomas Vis ook een loods alwaar hij zijn paarden stalde die hij gebruikten voor zijn werk als veerijder. Nadat in de jaren 30 van de vorige eeuw de sloot langs de Heulweg in het dorp werd gedempt en er vanaf de huidige locatie van autobedrijf Duijndam een nieuwe aansluiting achter het dorp langs op de Hollewatering werd gemaakt, kreeg men ook aan het eind van het slop d.m.v. een in het Westland bekende boogbrug een aansluiting op de Hollewatering richting Poeldijk.
In het slop woonde destijds ook Rienier van der Zande alwaar hij een prachtig uitzicht had over de Hollewatering richting Poeldijk. Na zijn overlijden in 1932 kwam zijn zoon Henk van der Zande in deze woning.
Henk woonde, met 10 kinderen, al op het hoekje van de Heulweg - Hollewatering bijna op de Heulbrug in een piep klein huisje, dus deze toch wel ruimere woning kwam als een geschenk uit de hemel.
De dochter van Henk, Mies van der Zande,had haar slaapkamer uitkijkend in het slop, en als zij dan naar bed ging liet zij de blinde een kierje openstaan om het lichtschijnsel vanuit de keuken van Janus Zuijderwijk in haar kamer te laten schijnen.
Doordat er nabij het slop nog een café was n.l. dat van Toon Verbraeken was het slop ook geliefde plaats om de blaas even te ledigen zodat men vooral zondag en maandagmorgen de nodige natte plekken met de daarbij behorende lucht aantrof. Maar een emmer met sodawater deed wonderen, zo ging dat in die tijd.
Henk van der Zande heeft daar tot ca. 1944 gewoond en moest toen op last van de Duitsers zijn woning verlaten omdat deze op een strategische locatie stond en is toen naar de Pastoor Vinkensteijnstraat verhuisd. Na de oorlog was zijn woning geheel ontdaan van al het houtwerk zoals ramen, vloeren en plafonds en was onbewoonbaar geworden, dit heeft Henk van der Zande veel pijn gedaan.
Begin jaren 50 is de woning van Henk van der Zande, het café van Toon Verbraeken en de winkel van Jan van Lier gesloopt t.b.v. de nieuwbouw van aannemer Eekhout.
En ook dit heeft alweer plaats gemaakt voor inrit naar de Hollewatering.
Het enige wat nog herinnert is een foto met 4 mannen voor een zijgevel van een voormalig café.

Met dank aan mijn moeder M.E. Lelieveld - van der Zande.

A.P.J.M. Lelieveld
Poeldijk.