Start

De Vereniging

Historisch spreekuur

Foto van de maand

Nieuws

Winkel

Jaarverslagen

Aanwinsten

Vraag&antwoord

Links

Sponsors

Foto van de maand

De Foto van de maand is een foto uit de collectie van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul waar personen
op staan van wie de naam niet bekend is. Deze foto kan al jaren in de collectie zitten, recent door een bezoeker van het historisch
spreekuur zijn aangeleverd of afkomstig zijn uit een schenking.

Het doel van de Foto van de maand is om met de hulp van de Wateringse, Heulse en Westlandse bevolking (en vaak ook mensen
in de rest van het land en overzee) de namen boven water te krijgen van de personen op de foto's en zo meer kennis te krijgen
van de lokale geschiedenis.

Van januari 2005 tot en met december 2010 heeft de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul maandelijks
een foto op de website geplaatst en naar de pers gestuurd. In het jaar 2011 zijn geen foto's gepubliceerd vanwege de teruglopende
belangstelling van de media.

De vele tientallen reacties uit binnen- en buitenland hebben het bestuur van de werkgroep ertoe gebracht om met ingang
van januari 2012 weer maandelijks een Foto van de maand te publiceren.

De foto staat op deze website en op de Facebookpagina https://www.facebook.com/hvwateringen/.

Reacties kunnen worden gestuurd naar foto@hvwk.nl of kunnen direct worden geplaatst op Facebook.

Een beschrijving van de foto's en alle reacties verschijnt in het Kwartaalbericht, het blad voor leden en sponsors.

Archief foto van de maand


Zusters bij de opening van De ArkDe afgelopen maanden is er terecht veel aandacht en waardering voor het personeel in de gezondheidszorg. Het is dan ook geen toeval dat op de Foto van de maand juli van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul vier dames in een wit uniform staan.

Hoogstwaarschijnlijk zijn we hier aanwezig bij de officiŽle opening van De Ark aan de Herenstraat, opvolger van Huize Sint Jan in Wateringen en de Mariastichting in Kwintsheul. De eerste paal werd geslagen op 22 juli 1969 door niemand minder dan de 91-jarige Doortje Bakker, de laatste moeder van het oude armenhuis in het Oosteinde. Het hoogste punt werd bereikt op 22 oktober 1970, en in mei 1971 betrokken de eerste bewoners van Huize Sint Jan hun nieuwe kamers, in juni gevolgd door de mensen uit Kwintsheul. De officiŽle opening moest echter nog wachten tot 5 oktober 1972.

De linker zuster is de enige met een naambordje, dat net niet te lezen is. Naast haar een zuster met grijs haar en een bril en een fototoestel met automatische flitser, dus geen gedoe meer met losse flitslampjes. Rechts van de deuropening zien we nog twee jongere zusters waarvan er een een object vasthoudt. Het kan een kunstwerk zijn, een trofee of misschien wel iets compleet anders. De rechter zuster is de enige die geen wit kapje op heeft. Misschien was ze nog in opleiding. Bijzonder is de rijdende plantenbak met zwenkwieltjes.

Wie zijn deze vier zusters uit De Ark? Is de foto gemaakt bij de officiŽle opening in 1972? Hoe is hun verdere carriŤre verlopen?

Reacties zijn welkom bij de Historische Vereniging via e-mail of Facebook. Op de website en Facebook staan er nummers bij de dames als hulpmiddel bij het reageren.

De foto van juni 2020 - Priesterwijding in Kwintsheul
De foto van vorige maand toonde een flink gezelschap voor een tuinderswoning met in het midden een jongeman met een priesterboord. De jongeman was Cor van der Voort en de foto is gemaakt op 23 mei 1937 na zijn eerste Plechtige Heilige Mis in de kerk van Honselersdijk voor het huis MariŽndijk 11. Vrijwel alle namen zijn bekend, natuurlijk veel uit de familie Van der Voort. Toch ontbreken er nog een paar, dus we hopen dat iemand die nog herkent. De foto is nog te zien op de website en Facebook.

Maandelijks spreekuur
Vanwege de crisis is het historisch spreekuur tot nader bericht afgelast. Wij hopen over een tijdje weer op de eerste zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur gasten te verwelkomen in de Kaaskelder van de Hofboerderij in het Hofpark in het centrum van Wateringen.